zito1
S hrustljavo zapečeno skorjico in vabljivo mehko sredico. V Žitu že več kot pol stoletja skrbimo za to, da v naših kuhinjah vsako jutro zadiši po svežem in domačem – po najljubšem kruhu. Prav vsi izdelki iz naših pekarn so izdelani iz skrbno izbranih, naravnih sestavin, po receptih izkušenih kuharskih mojstrov in nagrajeni s številnimi priznanji kakovosti.

 

Ko se strast, ljubezen in kakovost združijo v pekarskih izdelkih

zito2Priljubljene Žitove krušne dobrote boste prepoznali po mamljivi aromi, rustikalnem videzu in polnem okusu. Danes, tako kot nekoč, z enako mero ljubezni, znanja in po izbranih tradicionalnih receptih, pripravljamo slasten kruh in pekovsko pecivo.

Posebno pozornost posvečamo visoki kakovosti, ki se kaže na vsakem koraku. Izbiramo najbolj kakovostne moke preverjenega porekla in izdelke pripravljamo podaljšanem proizvodnem postopku z najsodobnejšo tehnologijo.

Zlato priznanje za odlično kakovost 2016

Žitovi pekarski mojstri so v letošnjem letu ponovno prejeli priznanje za svoje delo. Dvajset Žitovih izdelkov je bilo nagrajenih s prestižnimi Zlatimi priznanji za kakovost, ki jih podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije. Odličen okus, nezamenljiva aroma, razpokana, rustikalna skorja, svežina in elastična sredica so ponovno navdušili strokovno žirijo. V letu 2015 je bilo z Zlatimi priznanji za kakovost nagrajenih enaindvajset Žitovih izdelkov, leto poprej dvaindvajset, v letu 2013 pa je bilo nagrajenih trinajst Žitovih izdelkov.

Zvezdice odličnosti okusa – Superior Taste Award

Na letošnjem mednarodnem ocenjevanju za nagrado iTQi Superior Taste Award (oznaka kakovosti okusa) sta Žitova kruha – Stoletni kruh in Ajdov kruh z orehi, prejela najvišje možno število zvezdic odličnosti (tri zvezdice), eno zvezdico pa je prejel Žitov Special toast 500 g. Nagrada, ki jo podeljuje iTQi, Mednarodni inštitut za okus in kakovost, je edina oznaka kakovosti okusa, ki jo podeljujejo vodilni kuharji in sommelierji nagrajeni z Michelinovimi zvezdicami.

Podobno kot Michelinov gastronomski vodnik iTQi ne organizira tekmovanja, temveč nagradi izdelke glede na njihove odlike. Le izdelki z oznako nad 70 % prejmejo nagrado »Superior Taste Award« z eno, dvema ali tremi zlatimi zvezdicami.

  • Ena zlata zvezdica: skupna ocena med 70 in 80 %: dober okus
  • Dve zlati zvezdici: skupna ocena med 80 in 90 %: poseben okus
  • Tri zlate zvezdice: skupna ocena 90 % ali več: izjemen okus

Best buy 

best-buy-prepecenec-grisiniPriznanje Best buy za obdobje 2015/16 je Žito prejelo za vse sveže pekarske izdelke (kruh, pekovsko pecivo, krofi, bureki, potice, sveže slaščice). Za obdobje 2013/14 je nagrado prejelo prav tako za vse sveže pekarske izdelke kot tudi za trajne pekovske izdelke (prepečenci, grisini).

Raziskavo Best buy med potrošniki po državah opravlja švicarska hiša ICERTIAS (International Certification Association), ki meri izkušnje in zadovoljstvo kupcev z razmerjem med ceno in kakovostjo na trgu. Raziskava je opravljena na vzorcu 1200 prebivalcev za vsak trg.

Pod budnim očesom pekovskega mojstra

Skrivnost bogatega okusa in polne arome Žitovih kruhov je v dolgotrajni pripravi testa pod budnim očesom
pekovskega mojstra. Pri mešanju testa uporabljamo posebne mešalce, katerih delovanje posnema tradicionalno, ročno obdelavo testa. Izdelki so pečeni v pečeh, ki spominjajo na delovanje starih, krušnih peči. Posledica dolgotrajnega proizvodnega postopka se kaže v podaljšani svežini izdelkov. Žitovi najboljši kruhi ostanejo sveži kar nekaj dni.

Preberite še Žitove nasvete za peko, shranjevanje in uživanje kruha >