Preberite male skrivnosti nastanka slastnih, svežih Žitovih toastov, ki pod spretnimi rokami naših pekov nastajajo povsem naravno, brez dodajanja konzervansov, iz neoporečnih sestavin.

Najboljši so sveže popečeni, s hrustljavo površino in mehko, mlečno sredico. Če jih hranimo na suhem in hladnem mestu, ostanejo sveži tako dolgo, da skoraj težko verjamemo, da so lahko toasti povsem naravni! Pa vendar so, saj za dolgotrajno svežino Žitovih toastov ne poskrbijo konzervansi, temveč povsem tradicionalen postopek priprave testa iz neoporečnih sestavin, čistoča in kontrolirana proizvodnja, ki poteka pod skrbnim očesom tehnologov in pekov. Pri slovenskih družinah so najbolj priljubljeni Žitovi toasti Special beli toast, polnozrnati in masleni toast, zato bodo odslej pakirani v vrečkah s posebno zaponko za lažje ponovno odpiranje in zapiranje, da bo shranjevanje preprostejše in se bo okus pravega toasta ohranil še dlje.

Screen Shot 2014-02-26 at 10.13.54 AMPoglejte skrivnost njihovega nastanka:

  1. Veliko pozornosti posvečamo kakovostnim surovinam in posebnim postopkom priprave, saj lahko le tako speče- mo okusen toast z značilno porozno teksturo in mehko sredico,« pravi Žitova razvojna tehnologinja Leonarda Kramar, ki nas je popeljala po proizvodni pekarni, kjer pečejo vseh pet vrst toasta: poleg belega tudi toast iz polnozrnate pšenične in ržene moke, polnovredni rženi toast z lanenimi, sončničnimi in sezamovi semeni, toast iz čiste pirine moke in nežen masleni toast z maslom slo- venskega porekla. Prav vse pripravijo po tradicionalnem postopku s kislim testom; šele naslednji dan mu dodajo preostalo moko in druge sestavine, ki jih veliki mešalni stroji zamesijo v gladko testo.
  2. Testo preložijo v delilni stroj, ki natančno odmeri njegovo maso, da bodo pečene štruce tehtale natanko 500 g in bodo iz njih lahko narezali 20 rezin toasta (novo družin- sko pakiranje bo namreč za 4 rezine bogatejše). Nato oblikujejo hlebčke, jih stisnejo s posebnimi valji in tako iz testa iztisnejo zrak ter poskrbijo, da v pečeni sredici ne bo velikih lukenj, temveč majhne in enakomerne luknjice. Hlebčke prestavijo v podolgovate modle, kjer počasi vzhajajo.
  3. Ko pek, ki mu pravijo predpečnik, na podlagi znanja in izkušenj oceni, da je testo dovolj vzhajano, pekače pošlje v peč. Hlebčki v pokritih pekačih počasi potujejo skozi peč, pri čemer različne vrste toasta pečejo različno dolgo in pri različni temperaturi. V slabi uri na drugi strani peči že zadiši po sveže pečenih toastih …
  4. Vroči pekači iz peči odpotujejo po proizvodnem traku do dela, kjer posebni seski dvignejo pokrove in toaste nežno vzdignejo iz modlov. Pečeni toasti nato odpotujejo v hladil- nico, kjer se ohladijo na temperaturo, primerno za rezanje, in nato naprej v pakirnico. Od ostalega dela proizvodnje je ta ločena, vstop vanjo pa omejen, saj sta čistost in kar najmanjši človeški stik z izdelkom pogoja, da je toast dolgo uporaben tudi brez dodajanja konzervansov.
  5. V pakirnici žagi podoben nož štrucam najprej odreže krajce (te namenijo živalski krmi), nato pa zlato pečene štručke razreže na 20 rezin. Pakirni stroj rezine položi v folijo, jo čvrsto zavari in obenem iz paketov izsesa zrak. Skrbno zavite toaste na koncu še toplotno pasterizirajo, počakajo dan ali dva, da se rezine v nadzorovanem okolju povsem stabilizirajo, in jih pošljejo na prodajne police. Medtem ko si sveže ali popečene toaste pripravljate po svojih najljubših receptih, Žitovi tehnologi že razmišljajo o novih okusih, ki bi vam jih lahko ponudili …