Ob besedi jelen v vsakdanjem pogovoru mnogi sploh ne pomislimo več na elegantno divjad, ki teka po naših gozdovih, temveč na hlebec lepo zapečenega in dišečega kruha, ki nas mami s polic prodajaln in pekarn. To sploh ni nenavadno, saj je Jelen med najbolj prepoznavnimi hlebci kruha v Sloveniji, pa tudi eden najbolj priljubljenih, zato ga Žitovi peki vsak mesec napečejo več kot 155 ton! Zdaj se belemu, polbelemu in polnozrnatemu Jelenu pridružuje še najmlajši hrustljavi brat, Jelenov kruh s semeni. Obiskali smo pekarno Žito na Vrhniki in korak za korakom spremljali, kako
iz osnovnih surovin nastane slasten hlebec Jelena s semeni …

jelen-s-semeni1Žitovi peki novi Jelenov kruh s semeni zamesijo iz treh vrst moke: pšenične polbele, ržene in pšenične črne moke, ki jim dodajo vodo, kvas in sol. Primešajo še skrbno izbrana bučna, lanena in sončnična semena ter ovsene, pšenične in ječmenove kosmiče. Nato delo prepustijo velikemu mešalniku, ki testo previdno mesi in pri tem posnema gibanje rok. »Pomembno je, da pripravljeno testo nekaj časa vzhaja, saj se takrat v testu razvijajo arome,« pravijo Žitovi tehnologi in dodajo, da je kruh živa stvar, zato mu moramo dati dovolj časa, da dozori.

Vzhajano testo iz velikega kotla zvrnejo na veliko leseno mizo. Tam ga peki narežejo na manjše kose in jih stehtajo, saj mora vsak tehtati dobrih 90 dag, da po peki doseže 80 dag. Med dvema pomičnima trakovoma se hlebčki pregnetejo, na drugi strani pa jih pričakata peka, ki vsak hlebček z ene strani najprej pomočita v vodo in nato v mešanico semen in kosmičev.

jelen-s-semeni4Hlebce malce pomokajo in jih prestavijo v košarice iz pušpana, kot so to počele naše babice, saj je pušpan naravni material, ki diha in zato testo pravilno vzhaja, košarice pa dajo tudi lepo obliko hlebca. Ker vzhajanje pomembno vpliva na okus in teksturo kruha, košarice peki odpeljejo v vzhajalne komore z natančno določeno temperaturo in vlago, ki sta odvisni tudi od trenutnih razmer v pekarni.

jelen-s-semeni5Med vzhajanjem hlebčki narastejo do roba košarice, nato jih peki zvrnejo na pult, z majhnim omelom odstranijo odvečno moko in z nožičem na zgornji strani kruha zarežejo prepoznavni križ. Vsak hlebec opremijo še z jedilno hostijo (škrobno nalepko, na kateri je napisano ime kruha) in tako pripravljene hlebce z računalniško vodenim robotom pošljejo v primerno segreto peč.

jelen-s-semeni6Posebnost so šamotne peči, ki posnemajo delovanje starih domačih krušnih peči. Zaradi kombinacije posebne sevalne toplote in razgrete šamotne plošče postane krušna skorja lepo zapečena in hrustljava, sredica pa nežna in mehka. Čas peke je določen vnaprej, vendar peko nenehno spremlja tudi izkušen pek, ki se na osnovi izkušenj in znanja odloči, kdaj je kruh ravno prav pečen.

jelen-s-semeni7Pečeni hlebci iz peči potujejo na ohlajevalno spiralo v sosednjem prostoru, kjer se kruh počasi ohlaja. Ohlajenega zložijo v košare in pošljejo na trgovske police po vsej Sloveniji. Zaradi skrbno sestavljene recepture, sledenja sodobni tehnologiji, a tudi tradicije naših babic, se v vsakem
hlebcu Jelenovega kruha razvijejo bogate arome, v čvrsti krušni sredici nastanejo prepoznavne luknje, skorja pa ostane prijetno hrustljava.

jelen-s-semeni8Zaradi dodanih semen in kosmičev je okus novega Jelenovega kruha še bogatejši, podaljšan postopek priprave pa omogoča podaljšano svežino, zato ga lahko z užitkom jemo tudi več dni!

besedilo: Dober tek